Skip to main content

10 tips voor jouw verbouwplan

“Wat zijn essentiële dingen om rekening mee te houden bij het maken van een verbouwplan?” Deze vraag kregen we ingestuurd voor het Wij Zijn Gideon Vragenvuur. In deze blog geven we tien tips voor het maken van een verbouwplan van jouw droomhuis:

Tip 1: Maak een indeling

Welke kamer gebruik je waarvoor? Kijk kritisch naar de ruimtes en maak, aan de hand van de bouwtekening of plattegrond, een grove indeling. En: durf! Wat gebeurt er als je de muur in de woonkamer weghaalt of verplaatst? Kan er ergens extra ruimte gecreëerd worden, bijvoorbeeld door het plaatsen van een aanbouw, dakkapel of veranda? Nu kan het nog! Als je er eenmaal bent ingetrokken verander je de woonruimtes niet zo snel meer.

Tip 2: Ga op zoek naar inspiratie

Ga op zoek naar wooninspiratie en interieur ideeën voor het inrichten van je nieuwe huis. Struin woonwinkels af en blader door woonmagazines. Ook online is er natuurlijk genoeg te vinden aan woonblogs en inspirerende artikelen, dit zijn onze online favorieten:

stijlvolstyling.com
interiorjunkie.com
homefreak.nl
roomed.nl

Tip 3: Maak een moodboard

Op een moodboard verzamel je jouw favoriete kleuren, accessoires en meubels. Op deze manier maak je van al jouw woonideeën één geheel. Dat kan natuurlijk met ‘ouderwets’ knip- en plakwerk, maar nóg makkelijker is het maken van een online moodboard. Dé perfecte app daarvoor is Pinterest. Installeer de Pinterest-browserknop om eenvoudig vanaf elke website, ook buiten Pinterest, ideeën te kunnen bewaren. Sla al je favoriete afbeeldingen op en creëer je eigen, ultieme woonstijl.

Tip 4: Bepaal je kleurenpalet

Kleur is heel bepalend voor je interieur. Ga je voor pasteltinten? Of houd je meer van felle kleuren? Waar je ook voor kiest, ga voor kleuren waar jij je prettig bij voelt. Houd je de basis rustig, dan kun je wat meer uitpakken met opvallende accessoires. Ben je die kleuren na een tijdje zat, dan kun je deze weer makkelijk aanpassen. Kies je voor een bonte mix aan kleuren, dan is het belangrijk dat de kleuren goed bij elkaar passen. Hier vind je meer tips om de kleuren voor je interieur te kiezen:

Tip 5: Kies jouw woonstijl

Een nieuw huis is dé perfecte kans om voor een nieuwe woonstijl te kiezen. Kies je voor een robuuste look met een stoer industrieel interieur? Of houd je meer van een natuurlijke, landelijke inrichting?

Je komt vanzelf achter je stijl wanneer je beelden bij elkaar zoekt die je aanspreken. Vaak zie je dan dezelfde kleuren/materialen/stijlen weer terugkomen. Dit is jouw stijl, dat kan een populaire stijl zijn of een mix. Dat maakt het juist leuk! Als je jouw stijl consequent wilt doorvoeren moet je met die “bril” op elke ruimte van je woning bekijken en bepalen hoe je jouw stijl in die ruimte gaat toepassen.

Tip 6: Begin bij de basis

Bepaal aan de hand van je budget eerst je basis en materialen (vloeren, wandafwerking, raambekleding en meubels) en kies dan pas voor de kleuren. Gebruik per etage zoveel mogelijk dezelfde vloer, dat zorgt voor rust en creëert ruimte.

Tip 7: Houd je inrichting praktisch

Denk goed na over wie de woonruimte gaan gebruiken. Heb je huisdieren? Neem dan liever geen vloerbedekking, maar ga dan bijvoorbeeld voor een krasvrije vloer zoals (betonlook) marmoleum. Heb je kleine kinderen? Kies voor een vloer die makkelijk schoon te houden én vlek-proof is. Hier vind je meer babykamer en kinderkamer vloerinspiratie:

Tip 8: Maak een lichtplan

In aflevering 3 van het Wij Zijn Gideon Vragenvuur kwam deze vraag ook voorbij. Dit is meestal niet het eerste waar je aan denkt bij het inrichten van je nieuwe huis, maar wel superbelangrijk! Kijk eerst waar de aansluitpunten en stopcontacten zitten. Maak vervolgens een lichtplan door per plek te bepalen welk soort licht er nodig is.

Kies eerst voor de basisverlichting, de lampen waarmee je de ruimte volledig kunt verlichten. Ons advies is: maak in ieder geval in je woonkamer, keuken en badkamer een verlaagd plafond met inbouwspots. Dan heb je op alle vaste plekken de juiste verlichting. Zet daar ook een dimmer op, zodat je ‘s avonds de verlichting iets aan kunt passen.

Kijk vervolgens wat je in die ruimte wilt doen: wil je fijn kunnen lezen? Lekker relaxen? Waar ga je eten? Daar plaats je functionele verlichting, zoals een eetkamerlamp, leeslamp of (dimbare) spotjes.

Heb je nog bijzondere objecten, zoals kunst en mooie planten? Die verdienen het om in de spotlight te staan. Door het juiste licht op de juiste plek te kiezen, creëer je een prachtig lichtspel!

Tip 9: Visualiseer met een 3D interieurontwerp

Op internet zijn verschillende websites waar je, aan de hand van duizenden afbeeldingen van meubels, wandbekleding en accessoires, je interieur in 3D kunt ontwerpen. Zo kun je precies zien of je mooie brocante meubel past bij dat kekke behangetje wat je hebt uitgezocht. Dit kan bijvoorbeeld via:

Tip 10: Neem de tijd voor woondecoratie

Als je huis eenmaal klaar is, kun je natuurlijk niet wachten om lekker te gaan shoppen. Plaids, kussens, tafeldecoratie, kaarsen, fotolijsten, planten en bloempotten. Het gevaar is wel dat je teveel in één stijl koopt (en dus een trendgevoelig interieur creëert) en dat je spullen koopt waar je na verloop van tijd weer genoeg van hebt.

Dus: ga je je huis inrichten? Neem de tijd. Koop niet alles in één keer en combineer oud met nieuw. Zo ontdek je gaandeweg wat het beste bij jou en bij de ruimte past. Zo creëer je jouw eigen interieurstijl, die past bij jouw karakter!